Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

donderdag 9 september 2010

Trucje

Ik ga een trucje uithalen. Een doorzichtig trucje, dat wel. Anders weet ik niet hoe ik dit voor elkaar moet krijgen. Maar ik verklap het nog niet. Op het einde merkt u wel hoe het zit. – Ik begin precies zeven weken geleden, op donderdag 22 juli, toen ik in ‘Wet’ schreef over:
‘de website van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Daar vinden we sinds gisteren een aankondiging van een symposium op zaterdag 2 oktober van 13.00 tot 16.30 uur in Felix Meritis, Amsterdam, onder de titel “Bewijs geleverd?” Ondertitel is “Hoe oordelen consumenten, behandelaars, wetenschappers en rechters over alternatieve behandelwijzen?”’
Als sprekers zullen daar ook Edzard Ernst en Simon Singh optreden, de auteurs van ‘Trick or Treatment? Alternative Medicine on Trial’, en dat is natuurlijk niet zonder reden. Het vermoeden daarvan gaf ik in het:
‘Naschrift 19.50 uur:
Ik vergat vanmiddag een interessant programmapunt in de aankondiging van 2 oktober weer te geven. Direct na het begin volgt namelijk “Presentatie boek Ernst & Singh”. Betekent dit dat er een Nederlandse vertaling in de maak is? Ik kan het niet anders uitleggen. Dat zou wel bijzonder zijn.’
Die onzekerheid is inmiddels allang door de Vereniging tegen de Kwakzalverij weggenomen. Op de website staat namelijk nu dat in het programma tussen 13.35 en 13.45 uur plaatsvindt:
‘Presentatie van Bekocht of behandeld? De feiten over alternatieve geneeswijzen, van Simon Singh en Edzard Ernst (Arbeiderspers)’
Ga ik naar dat boek op zoek, vind ik op ‘Literatuurplein’ deze gegevens:
‘Formaat (hoogte): 21,5 cm
393 pagina’s
Met illustraties
Bindwijze: Ingenaaid
ISBN: 978-90-295-7313-9
ASW: Algemeen boek
EAN: 9789029573139
NUR: Alternatieve geneeswijze algemeen (populair) (861)’
Maar ook:
‘Vertaling: Mea Flothuis, David Orthel
Prijs: € 25,00
Verschijningsdatum: 9 september 2010’
Aha, dat is vandaag! Dus we hoeven niet tot 2 oktober op het symposium van de Vereniging tegen de Kwakzalverij te wachten. En inderdaad, de eerste bespreking van deze uitgave is al verschenen. Dat gebeurde vorige week, op vrijdag 3 september in Trouw, door Sander Becker. Over hem lezen we in dezelfde krant, maar dan van 19 november 2008, in het bericht ‘Sander Becker wint Glazen Griffioen’:
‘Sander Becker, wetenschapsredacteur van Trouw, heeft de Glazen Griffioen gewonnen. Deze prijs wordt door de Vrije Universiteit uitgereikt aan de beste jonge wetenschapsjournalist van 2008. Becker (34) krijgt de prijs, tienduizend euro en een glazen object, voor zijn artikel “Hoe dodelijk is een plakje berlinerworst” dat een jaar geleden in Trouw verscheen. Het artikel verscheen naar aanleiding van een rapport van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds over de relatie tussen voeding en kanker. Volgens de onderzoekers zou een derde van de kankergevallen kunnen worden voorkomen als mensen gezonder zouden eten en meer zouden bewegen. In zijn artikel relativeerde Becker de soms wat al te stellige conclusies.
Juryvoorzitter Cees Hamelink prees hem vandaag om “dit bijzondere staaltje van kritische wetenschapsjournalistiek”. De Glazen Griffioen wordt sinds 2005 jaarlijks uitgereikt aan wetenschapsjournalisten tot 35 jaar. Hun product mag in zo goed als elk soort medium verschenen zijn: krant, tijdschrift, radio, tv of internet. De twee andere genomineerden waren Robert van de Griend met een artikel over Viagra, en Maarten Remmers van het tv-programma “Keuringsdienst van Waarde” met een aflevering over kaas.’
Deze Sander Becker nu recenseerde Bekocht of behandeld? De feiten over alternatieve geneeswijzen van Simon Singh en Edzard Ernst een week geleden in ‘Handleiding voor het alternatieve circuit’. Maar dit artikel staat niet op het openbare gedeelte van de website van Trouw, zodat ik die niet met goed fatsoen kan overnemen. Daarom maakte ik deze inleiding, als truc om daar toch bij uit te komen (het fatsoen wordt er niet beter van, dat niet). Want ergens anders op internet ben ik dit boek nog niet tegengekomen. En ik wil er toch graag aandacht aan besteden; Becker schrijft er erg zinnig over. Dan bent u alvast voorbereid, voordat straks de publiciteitsmachine van bijvoorbeeld de Vereniging tegen de Kwakzalverij weer op volle toeren begint te draaien:
‘Helpt acupunctuur? Is kruidentherapie zinnig? Twee Britten met verschillende achtergronden schreven er een goed gefundeerd en scherp boek over. 
Wie onwankelbare vooroordelen heeft over alternatieve geneeskunde, positief of negatief, moet dit boek niet kopen. Deze waarschuwing, afgedrukt op de beginpagina’s van “Bekocht of behandeld?”, maakt ons meteen nieuwsgierig. Wordt dit een aanklacht tegen de kwakzalverij? Een warm pleidooi voor het alternatieve? Of zou er een middenweg bestaan?
Update 23 juli 2012:

De truc is mislukt, want Trouw heeft me inmiddels laten weten integraal citeren niet op prijs te stellen. Dus nu moet u het helaas met deze paar fragmenten doen. De slotconclusie luidt in ieder geval:
We zullen niet verklappen wat er na hun analyse overblijft van homeopathie, kruidentherapie, orthomoleculaire geneeskunde en wat dies meer zij. Maar geloofwaardiger en scherper gefileerd dan in dit boek kun je het niet krijgen.’
Om helemaal volledig te zijn: het copyright van dit artikel ligt dus bij Trouw. Misschien wel de beste krant van Nederland. O nee, dat is de oude reclameslogan. De nieuwe weet ik even niet uit mijn hoofd. – Heb ik zo genoeg reclame gemaakt, in ruil voor het clandestien overnemen?
.

1 opmerking:

John Wervenbos zei

Met interesse gelezen. Juli dit jaar besteedde NRC een kort artikel over een verdovend effect van acupunctuur.


Uit: Natuurwetenschap in het Nieuws, nummer 47, augustus 2010:
(Zie ook: www.natunieuws.nl)


“Molecuul verklaart effect acupunctuur

NRC, juli 2010

Acupunctuur heeft een pijnstillende werking doordat rond de in de huid gestoken naalden de natuurlijke pijnstiller adenosine ontstaat. Het is een aannemelijke verklaring voor het pijnstillend effect van acupunctuur, omdat de onderzoekers lieten zien dat muizen met pijn
slechter of beter op acupunctuur reageren als ze het effect van adenosine met chemische stoffen verminderden of versterkten. Adenosine heeft verschillende functies in het lichaam, waaronder een rol als een boodschappermolecuul dat zenuwcellen kan activeren. In een normaal functionerend, intact lichaam heeft adenosine een rol bij slaap, opwinding, geheugenwerking en leren. Rond wondjes komt ook altijd adenosine vrij en dan bindt adenosine aan eiwitten (receptoren) op zenuwcellen die een pijnsignaal afgeven.”


‘Slijpsteen voor de geest’, afstotelijke (oude) slogan.

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Translate

Volgers

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)